Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

 ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

2024-2025


Νηπιαγωγείο Εκκλησοχωρίου  Σχολικό έτος : 2024-2025

Αγαπητοί γονείς

Σας καλωσορίζουμε  στο 1/θ Νηπιαγωγείο Εκκλησοχωρίου και ευχόμαστε να έχουμε υγεία και μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Το Πρωινό Υποχρεωτικό Τμήμα του Νηπιαγωγείου λειτουργεί από τις 8:15π.μ. έως τις 1:00μ.μ. και η προσέλευση των παιδιών γίνεται από τις 8:15π.μ. έως 8:30π.μ..

Παρακαλώ πολύ να τηρείτε τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, ώστε να μην διαταράσσεται το πρόγραμμα της τάξης μας.

Κατά το διάστημα παραμονής των νηπίων στο σχολείο, θα μάθουν , θα φάνε, θα παίξουν, θα μάθουν να είναι υπεύθυνα και να ανεξαρτοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα πρέπει να νιώθουν άνετα , φορώντας κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Οι φόρμες βοηθούν τα παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται στην τουαλέτα χωρίς να τα σφίγγουν οι ζώνες, σκληρά υφασμάτινα παντελόνια ή στενές φούστες. Επίσης καλό θα είναι να φέρετε ένα ζευγάρι κλειστά παντοφλάκια ή παπουτσάκια ώστε να διατηρούμε το χώρο καθαρό και τα παιδιά να νιώθουν άνετα. Επίσης καλό θα ήταν τα παπουτσάκια να μην έχουν κορδόνια αλλά χριτς-χρατς για την καλύτερη διευκόλυνση των παιδιών .

Παρακάτω σας παραθέτουμε μια λίστα με τα απαραίτητα πράγματα από την πρώτη μέρα που τα παιδιά θα έρθουν στο νηπιαγωγείο:

Το πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινή τροφή όπως σάντουιτς με τυρί, τοστ, πίτα, κέικ σπιτικό, φρούτα, γιαούρτι. Είναι προτιμότερο το γάλα να δίνεται στο σπίτι το πρωί και να αποφεύγονται χυμοί που περιέχουν ζάχαρη , κρουασάν του εμπορείου και σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, γλειφιτζούρια κ.λ.π.). Η τσάντα του παιδιού πρέπει να περιέχει εκτός από ταπεράκι με φαγητό , ένα μπουκάλι νερό και μια μικρή πετσέτα και ατομικά χαρτομάντιλα.

Επίσης παρακαλώ να φέρετε μια αλλαξιά ρούχα σε μια σακούλα με το όνομα του παιδιού. Αυτή θα είναι μόνιμα στο σχολείο σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξει το παιδί. Τα ρούχα θα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε σε περίπτωση που το παιδί σας πάσχει από κάποια ασθένεια ή έχει κάποια αλλεργία, για να μπορούμε να βοηθήσουμε αν και εφόσον χρειαστεί.

Κάθε πρωί  να ελέγχετε τη θερμοκρασία του παιδιού. Κρατήστε το παιδί στο σπίτι αν νιώθει άρρωστο και επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με τον γιατρό που το παρακολουθεί συστηματικά. Ενημερώστε αν το παιδί σας προσβληθεί από κάποια μεταδοτική ασθένεια και κρατήστε το στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ώρα αποχώρησης : 16.00 μ.μ.

Πρόωρη αποχώρηση δεν προβλέπεται, εκτός ιδιαίτερων εξαιρέσεων, μετά από ενημέρωση της εκπαιδευτικού και μόνο με ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση που θα δίνεται από το σχολείο.

Ώρα για το μεσημεριανό γεύμα

Το μεσημεριανό φαγητό θα πρέπει να το φέρνετε το πρωί, σε μεταλλικό δοχείο και όχι σε πλαστικό.

Τα δοχεία τοποθετούνται από τα παιδιά στην κουζίνα το πρωί την ώρα προσέλευσης στο ψυγείο ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Σε κάθε δοχείο φαγητού θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του παιδιού(στο πλάι και στο καπάκι).Αυτό μπορεί να γίνει με διορθωτικό (blanco) για να αντέχει στο πλύσιμο και τη θερμοκρασία ή με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

Η σαλάτα ή το τυρί θα πρέπει να είναι σε διαφορετικό ταπεράκι όπου και πάλι θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του παιδιού.

Καλό θα είναι να αποφεύγεται το ψάρι και η ψαρόσουπα (για να είναι πιο ασφαλές το γεύμα).

Η μερίδα του φαγητού να είναι τόση όση μπορεί να φάει το παιδί (στο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου μας ενδιαφέρει και η διαδικασία. Οι μεγάλες μερίδες αποτρέπουν το παιδί από την κατανάλωση του φαγητού).

Τα φαγητά θα πρέπει να είναι από αυτά που αρέσουν στα παιδιά ή έστω που δεν απεχθάνονται (μη περιμένετε κάτι που το παιδί δεν τρώει στο σπίτι να το φάει στο σχολείο).

Μέσα σε κάθε τσάντα θα πρέπει να έχετε μία πετσετούλα, την οποία θα στρώνει πάνω στο τραπέζι για να φάει και μία σακούλα για να τοποθετείτε το δοχείο μετά το φαγητό. Επίσης καλό θα είναι το κουτάλι και το πιρούνι που θα έχουν μέσα στην τσάντα τους για το μεσημεριανό  να είναι πλαστικά, για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ώρα για ύπνο

Για τον μεσημεριανό ύπνο θα πρέπει να φέρετε ένα μικρό μαξιλάρι με μαξιλαροθήκη, ένα σεντόνι σε μέγεθος μικρού κρεβατιού κι όταν αργότερα κρυώσει ο καιρός μια μικρή κουβερτούλα ή παπλωματάκι (πολύ καλή λύση είναι και η χρήση του υπνόσακου που είναι πιο εύχρηστος για τα παιδιά).Όλα αυτά θα έρχονται στο σχολείο μέσα σε μεγάλες σακούλες στις οποίες θα αναγράφετε το όνομα του παιδιού.

Κάθε Παρασκευή θα δίνονται στους γονείς για πλύσιμο και θα επιστρέφονται την Δευτέρα.

Οι αυξημένες ώρες του ολοήμερου απαιτούν τα παιδιά να είναι πιο ανεξάρτητα γι αυτό βοηθήστε τα φορώντας τους άνετα ρούχα(αφού με αυτά θα ξαπλώνουν) αλλά έτσι τα βοηθάτε και στην αυτοεξυπηρέτησή τους στην τουαλέτα(το παιδί πρέπει να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα).

 

Τέλος θα χρειαστούμε 3 μικρές φωτογραφίες του παιδιού (μόνο από τα προνήπια).

Θα προγραμματιστεί σύντομα συνάντηση γονέων για περεταίρω ενημέρωση σας, σχετικά με τη λειτουργία και το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Παρακαλώ να ελέγχετε τα μηνύματα σας στο mail σας και στην ομάδα στο   viper.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 23810-22675,  2381305202

ΟΙ Νηπιαγωγοί: Παπαδάκη Αργυρώ και Τσάμη Ελένη

                                      

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

 

 



Τρίτη 28 Μαΐου 2024

 Εργαστήριο Δεξιοτήτων
Θεματική Ενότητα: Δημιουργώ και Καινοτομώ - Δημιουργική σκέψη και καινοτομία (STEM)
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Τα παιδιά αποτυπώνουν με ζωγραφική όσα γνώριζαν για τη βροχή.


Κάναμε μια σειρά από πειράματα για να ανακαλύψουμε τις μορφές στις οποίες συναντάμε το νερό.



Βάζουμε ένα πιάτο με νερό στον ήλιο και το σκεπάζουμε με γυάλινο καπάκι. Παρατηρούμε τι γίνεται σε λίγη ώρα. Τα παιδιά ζωγραφίζουν αποτέλεσμα.



Βλέπουμε ένα βίντεο για τον κύκλο του νερού και μαθαίνουμε τις έννοιες εξάτμιση, συμπύκνωση, βροχόπτωση, συγκέντρωση.



Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον κύκλο του νερού.


Φτιάχνουν μία μακέτα με τον κύκλο του νερού.



Το ποντικάκι ρομποτάκι μετακινείται στο πλέγμα ταξιδεύοντας στις εικόνες του κύκλου του νερού με τη σωστή σειρά.


Πειράματα: Βυθίζονται ή επιπλέουν;



Διαβάζουμε το παραμύθι: Το τελευταίο χρυσό παξιμάδι. 

 
Το νερό και ο ήλιος μας οδήγησαν στο ουράνιο τόξο.
Πειράματα με τη μείξη των τριών βασικών χρωμάτων.



Ζωγραφίζουμε!!!


Φέτος στην καλοκαιρινή μας γιορτή παρουσιάζουμε ένα θεατρικό δρώμενο και αυτή είναι η πρόσκληση μας.


Για τις ανάγκες της καλοκαιρινής μας γιορτής ζωγραφίζουμε μπλουζάκια με θέμα: Ο κύκλος του νερού.



Το κιόσκι είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους θεατές μας!!

Και το σκηνικό επίσης έτοιμο να υποδεχτεί τις σταγόνες (παιδιά) που θα περιπλανηθούν ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα!!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

 ΠΑΣΧΑ 2024


Διαβάζουμε την   ιστορία της παπαρούνας και του κοκκινολαίμη. Τα παιδιά ζωγραφίζουν ένα λιβάδι από παπαρούνες στις πασχαλινές κάρτες. Προσθέτουν και κάποια πασχαλινά στοιχεία και έτοιμες!!





Μαθαίνουμε για τη ζωή του Χριστού και ζωγραφίζουμε! Φτιάχνουμε ένα μικρό βιβλιαράκι με τη ζωή του Χριστού.



Κατασκευάζουμε κοκοράκια...


Πασχαλινά καλαθάκια...


και στεφάνια με αβγά.


Την τελευταία μέρα τραγουδάμε τα κάλαντα του Λαζάρου και φτιάχνουμε Λαζαράκια.



Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

 

Το σχολείο μας συμμετείχε στη διάρκεια της χρονιάς σε διαγωνισμούς από όπου έλαβε επαίνους  για τη συμμετοχή του.















Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

 ΑΝΟΙΞΗ

Παρέα με τον μέρμηγκά μας φτιάχνουμε το αλφαβητάρι της άνοιξης. Η κυρία Μαγισσούλα η Ανακατωσούρα μας βοηθάει με μια ανοιξιάτικη ιστορία!!




Διαβάζουμε το βιβλίο: Μια κάμπια πολύ πεινασμένη!! και ακολουθούν διάφορα ζουζούνια που μας κάνουν παρέα τώρα την άνοιξη και τα συναντάμε κάθε μέρα στην αυλή του σχολείου μας!!











 Σχολική Δράση "ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ"

Από το 2013 και με αφορμή την 6η Μαρτίου Σχολική Ημέρα Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και το "YouSmile" πραγματοποιεί την σχολική δράση "Μίλα Τώρα". Με βασικό μήνυμα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» τα σχολεία και τα παιδιά συμμετέχουν και δημιουργούν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο Bullying

Το σχολείο μας συμμετέχει στη δράση με μια αφίσα.



Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ -κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη"

Τίτλος: Νηπίων Παιδεία: Το πρώτο βήμα στη Δημοκρατία. Συμπερίληψη, αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα

Παιχνίδια ενεργοποίησης - δέσιμο της ομάδας.

Είμαστε μια ομάδα, όπως ένα μπουκέτο με λουλούδια. Το καθένα διαφορετικό αλλά όλα μαζί φτιάχνουν ένα όμορφο μπουκέτο.