Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

 Το έργο  μας eTwinning "Εφευρέτες Παιχνιδιών , Ανακυκλωτές της χαράς" το σχολικό έτος 2019-2020 παρουσιάστηκε στο 7ο Συνέδριο eTwinning.


 

 Επέτειος 17 Νοέμβρη και η ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΎΠΟΛΗ για άλλη μια χρονιά μας διδάσκει την έννοια της Δημοκρατίας!!!


Οι μαθητές ψήφισαν το αγαπημένο τους φρούτο και καθιερώσαμε μια ημέρα μέσα στην εβδομάδα όπου όλοι θα φέρνουν φρούτα στο δεκατιανό τους. Ακολούθησαν ψηφοφορίες για τραγούδια που θέλαμε να τραγουδήσουμε ή παιχνίδια που θέλαμε να παίξουμε ώστε να είμαστε δίκαιοι και η ομάδα να ακολουθεί την απόφαση της πλειοψηφίας.





Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Eu code week 4all 

Η συμμετοχή μας στην εβδομάδα κώδικα ολοκληρώθηκε!!

Τίτλος: “Μια φορά κι έναν καιρό… με κώδικα. One capon a time…with code”

Αξιοποιώντας ένα περιπετειακό μύθο με τίτλο "Το κουβάρι" κάνουμε ρομποτική στο νηπιαγωγείο. 

Ξετυλίγουμε την ιστορία και μαζί ξετυλίγουμε και το κουβάρι στους σταθμούς του παραμυθιού.


Το κουβάρι μεταφέρεται από τα παιδιά σε πιθανά και απίθανα μέρη σύμφωνα με τον περιπετειακό μύθο.


Δημιουργούμε το περιβάλλον του παραμυθιού με τα πιθανά και απίθανα μέρη που βρέθηκε το κουβάρι.


Ο φίλος μας το ποντικάκι - ρομποτάκι μεταφέρει το κουβάρι και το βοηθάει να ζήσει την περιπέτεια του. Τα παιδιά δίνουν εντολές και προγραμματίζουν το ρομπότ για να ζωντανέψουν τον περιπετειακό μύθο "Το κουβάρι".















Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940


 Εκτός από τα τραγούδια και τα βίντεο που παρακολούθησαν τα παιδιά δραματοποίησαν και μια ιστορία με τίτλο "Το μαύρο σύννεφο" που προσεγγίζει με βιωματικό τρόπο τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Οι Έλληνες παρουσιάζονται ως οι κάτοικοι του ειρηνικού λιβαδιού και οι εισβολείς ως το Μαύρο  Σύννεφο.




Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

 Ακολουθούμε τις  πατημασιές του Φθινοπώρου και δημιουργούμε!!




Και ο κώδικας συνεχίζεται!!

Διαβάζουμε μια ιστορία "Ο σκίουρος που έχασε το μολύβι του" ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες για το παραμύθι, ο σκίουρος πάει να συναντήσει με τη σειρά τα άλλα ζώα του δάσους. Τα παιδιά τον βοηθούν να κινηθεί στο επιδαπέδιο πλέγμα ενώ αφηγούνται το παραμύθι.


Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

 Euro Code Week

Στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στην εβδομάδα κώδικα ξεκινήσαμε να κάνουμε δραστηριότητες προγραμματισμού. προγραμματισμός είναι η γλώσσα των πραγμάτων που μας επιτρέπει να συγγράφουμε προγράμματα ώστε να προσδίδουμε νέες λειτουργικές δυνατότητες σε δεκάδες δισεκατομμύρια προγραμματίσιμων αντικειμένων γύρω μας. Ο προγραμματισμός είναι ο ταχύτερος τρόπος να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας και ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας σε θέματα υπολογιστικής σκέψης. Ωστόσο, η τεχνολογία δεν είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης. Αντιθέτως, οι δικές μας δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να λειτουργήσει η τεχνολογία.
Ξεκινήσαμε τη συμμετοχή μας στο Europe Code Week με #unplugged δραστηριότητες! Φτιάχνουμε με τα παιδιά το χάρτη της τάξης. Τοποθετούμε ένα μπαλάκι σε μια από τις γωνίες στο χάρτη και με βελάκια καθοδηγούμε το μικρό μας ανθρωπάκι Playmobil στη γωνία που είναι το μπαλάκι.
Παρόμοιο παιχνίδι παίζουμε και στο πάτωμα. Ένα παιδί βάζει τις οδηγίες και άλλο παιδί τις εκτελεί.




















 Οι πρώτες απόπειρες να μάθουμε το όνομα μας!!

Συναρμολογούμε τα κομμάτια για να φτιάξουμε το όνομα μας βλέποντας τις ταμπέλες με το όνομα μας. 


Ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας  μέσα από ομαδικά παιχνίδια και παιχνίδια γνωριμίας









 "Φυσιολάτρες εν Δράση"



Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

 Αυτή είναι η συμμετοχή μας στον διαστημικό διαγωνισμό ESA για το μήνα Φεβρουάριο. Ένα διαστημόπλοιο θα ξεκινήσει το 2022 για να πάει να εξερευνήσει τα 3 μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία. Έχει ανακαλυφτεί ότι ο Δίας έχει 79 φεγγάρια και αυτά ζωγραφίσαμε στο διαστημόπλοιο μας!!



Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

3 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Παιχνιδιού!!

Δεν καταλάβαμε πώς πέρασε η μέρα!!!



 Οι δορυφόροι στην υπηρεσία της Γης!

Πυρκαγιές, τοξικά νέφη και παγετώνες μοιάζουν από το διάστημα με ζωγραφικούς πίνακες. Εντυπωσιακές φωτογραφίες με τις περιβαλλοντικές αλλαγές από το διαστημικό σκάφος της NASA. Μία από αυτές τις φωτογραφίες αναπαριστούν τα παιδιά με χαρτοπολτό και χρώματα πάνω σε ξύλινη επιφάνεια.


Αυτή η εικόνα λήφθηκε στις 25 Ιουνίου 2000 και απεικονίζει αμμόλοφους στη Σαουδική Αραβία. Οι αμμόλοφοι απεικονίζονται με κίτρινο χρώμα λόγω της παρουσίας σιδήρου, ενώ με μπλε χρώμα είναι οι περιοχές πλούσιες σε άργυλο Πηγή: NASA... Τα παιδιά την αναπαριστούν με τέμπερες.




Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

 Διαστημικά σκουπίδια

Ελάτε να μαζέψουμε τα διαστημικά σκουπίδια. Είναι κομμάτια από παλιούς δορυφόρους που έμειναν σε τροχιά γύρω από τη Γη αλλά καθώς αυξάνονται μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον Διαστημικό σταθμό, τους εν ενεργεία δορυφόρους και τα διαστημόπλοια.  Τα παιδιά έφτιαξαν διαστημόπλοια σκούπες, μαγνήτες,  ρομπότ ακόμα και δίχτυα, για να καθαρίσουν το διάστημα. 



  Esa-Space for Kids

Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στον μηνιαίο διαγωνισμό Esa-Space for Kids... Ιανουάριος και ο Sentiel-6 είναι ένας δορυφόρος που εκτοξεύθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη με σκοπό να μετράει μέχρι και το 2030 τη στάθμη της θάλασσας. Λόγο της κλιματικής αλλαγής η θερμοκρασία στη Γη αυξάνεται με αποτέλεσμα να λιώνουν οι πάγοι. Έτσι η στάθμη του νερού συνεχώς ανεβαίνει με κίνδυνο να εξαφανιστούν ολόκληρες πόλεις. Η καρδιά της Γης χτυπάει όλο και πιο δυνατά, αρκεί να την ακούσουμε.